tisdag 27 maj 2008

Dinkelspaghetti, örtbiffar och Basilikapuckar

Här har vi middag som jag gjorde. Grönsallad med spaghetti, basilikapuckar och örtbiffar:

Spaghetti av dinkel
Spaghettin är gjord av dinkel (fullkorn) och är den jag bloggade om: Spaghetti av Dinkel. Den kommer från Kung Markatta som är specialiserade på ekologisk mat. Numera säljs många av deras varor även hos ICA och Hemköp.

Basilikapuckar
Basilikapuckar kommer från Familjen Dafgård och är gjorda av soja. De är vegetariska och rika på protein. Protein från bönor (t.ex. soja) tillsammans med protein från sädesslag dit dinkel hör ger kroppen alla aminosyror den behöver. Tidigare recept med dem jag bloggat har vi här:

Örtbiffar
Örtbiffar är också från Familjen Dafgård. De är gjorda bl.a. av:

  • Vitkål.
  • Lök.
  • Grönkål.
  • Palsternacka.
  • Ströbröd.
  • Potatisflingor.
  • Emmenthalerost.
  • Persilja.
  • Körvel.
  • Kryddor.

Andelen grönsaker är 62% och 2% är örter. Övrigt bör med andra ord vara nästan uteslutande öst.

Vad är Emmenthalerost?
Emmenthalerost, ementhaler eller ofta emmentaler är en klassisk schweizerost. Det är rund och gul hårdost med ganska stora hål. Osten lagras 3 - 6 månader. Ostarna som lagras är riktigt stora och kan väga nästan 100 kg.


Foto: Manuel22
Creative Commons Attribution 3.0.

Bilden hittade jag i Wikipedia där lite mer om ementhalost finns att läsa: Emmental (cheese).

Inga kommentarer: