tisdag 6 maj 2008

Grönsallad med ägg, blåmögelost och bacon

Här har vi en enkel grönsallad jag gjorde som enkelt går att variera:

Den är gjord med salladsblad, blåmögelost och bacon. Bacon är inte direkt nyttig kost då det innehåller mycket onyttigt mättat fett och så här hårt stekt bacon innehåller mycket av cancerogena ämnen. Här kan man emellertid enkelt göra en variant och byta ut bacon t.ex. mot:

  • Kallskuren kalkon.
  • Små bitar av kall kyckling.
  • Kryddad och stekt quorn.

Eller något annat man tycker smakar bra.

Olivolja och Hallon balsamvinäger
På salladen stänkte jag olivolja och en balsamvinäger smaksatt med hallon:

Balsamvinägern heter Hallon Balsamico och smakade bra. En intressant variation. Tillverkningen sägs gå till så här:

"Fruktbalsamvinäger är en ny typ av vinäger som framställs av saften från frukt och bär. Fruktsaften får mogna i träfat tillsammans med en vinägermoder som på äkta Modenavis får igång en långsam syrajäsning vilken förvandlar saften till fruktbalsamico. Vinägersyrahalten är 5,4%."
Från: Zeta Balsamico Hallon

Vad är blåmögelost?
Oavsett om en ost är blåmögel eller grönmögel är det en variant av mögelsvampen penicillium glaucum som givit resultatet. Indelningen beror med andra ord på hur vi uppfattar färgen och egentligen inte av smak.

Många upplever emellertid att de viktiga blåmögelostarna går mycket väl i sallad. Ska man göra en sallad med mögelost är därför en blåmögelost en bra start.

Inga kommentarer: