fredag 29 februari 2008

Pannkakor med kalkon, rotfrukter och sallad

Salladen är mixad av lite olika sorter som jag köpte färdig. Rotfrukterna är palsternacka och kålrot. Köttet är kalskuren kalkon och sylten lingonsylt:

Drycken är oolong te.

torsdag 28 februari 2008

Blodpudding med sallad, kalkonbröst & kantareller

Dagens middag blev stekt blodpudding. Svampen är "Eldorado Kantareller hela" 184 g i konserv för 11,90 kr. Lingonsylten är "Tillmans Lingonsylt Krav" med 55 g lingon per 100 g sylt. Tillmans lingonsylt smakar lite bättre än övriga jag köpt tidigare och det kan bero på att de har haft 50 g lingon per 100 g sylt. Köttet är inte bacon utan kallskuren "Hemköp Kalkonbröst med paprika".

Salladen är en färdig "provencalsk sallad" med frisésallat, rosésallat och machesallat.

tisdag 26 februari 2008

Sallad med stekt halloumi & purjolök och färsk salladsmix, pinjenötter och tomater

Till salladen stekte jag halloumi och purjolök i rapsolja. Resten av salladen är pinjenötter, en färdig sallad från ICA kallad "ICA Provencalsk sallad" med frisésallat, rosésallat och machesallat och torkade tomater:

Pinjenötter skördas från pinjeträdet - en form av tall. Varje pinjekotte kan ge 20 till 50 nötter.

Dåliga torkade tomater
Tomaterna är "från Italien Ätklara soltorkade tomater" 120 g för 23 kr inköpta på ICA. Faktiskt blev jag lätt skeptiska till tomaterna då de var tämligen salta. Givetvis kan det ha tillsatts efteråt men de kan också vara snabbtorkade i salt. Smaken är hur som helst dålig och jag rekommenderar ingen att köpa dessa. För att försöka rädda de kvarvarande kommer jag låta dem dra i olivolja tillsammans med örtkryddor någon vecka.

Måltidsdryck: Björnbär och sojadryck
Lika delade mixade björnbär och sojadryck med kalcium:

Mer om råvarorna
Halloumi. Wikipedia.
Purjolök. Livsmedelssverige.
Pinje. Wikipedia.

söndag 24 februari 2008

Banan med blått djur

Jag lyckades inte hitta något om leverantören av bananen men det var en kul etikett:

Och här ser vi varumärket i förstoring:

Jag tror det står TCF DSA på bananens etikett utan TM och copyright märkena?

Mer om bananer
Banana. IITA (International Institute of Tropical Agriculture), Research to Nourich Africa. Om bananer
Bananas. Forum om bananer.
Banana - Musa x paridasiaca. Från Fruits of warm climates. Mer om bananer.

fredag 22 februari 2008

En carambola

Här har vi en crambola som jag köpte för 12,90 kr:

Värt att tänka på för carambola är att den hämmar vissa leverenzym och det ganska potent. Det innebär att högre nivåer i blodet av en lång rad läkemedel. Samma problem finns för grapefrukt och kanske fler citrusfrukter.

Mer om carambola
Carambola. Livsmedelssverige.
Läkemedel som bryts ner via cytochrome P450. Indiana University Department of Medicine. Man kan inte utgå från att listan är komplett.

Torkad papaya

Denna torkade papaya köpte jag på Willys för 14,96 kr / 200 g. Serien heter "SunDream" från producenten Dutch Nut Group B.V.. Ett stort urval finns och tidigare har jag inhandlat:

Det är värt att notera att den torkade papayan också innehåller tillsatt socker.

Mer om papaya
Papaya. Worlds healthiest foods.
Papaya. CRFG Fruit Facts. California Rare Fruit Growers, Inc.
Nutritional Analysis Papya.

Närbild
Närbild av "Papaya Torkad":

onsdag 20 februari 2008

Rotfrukter + Blandade nötter

Pepparbiffen ångmarinad på koriander med rotfrukter igår tilltalande mig och köpte därför mer rotfrukter och biff. Nedan i bilden har vi:

  • Purjolök. 0,335 kg á 13,90 kr / kg = 13,96 kr.
  • Kålrot. 0,57 á 11,90 kr / kg = 4,54 kr.
  • Rotselleri. 0,51 kg á 8,90 kr / kg = 4,54 kr.
  • Palsternacka. 0,49 kg á 9,90 kr / kg = 4,85 kr.

Vi kan med andra ord konstatera att rotfrukter är billigt om man köper dem var och en per kg. I bilden finns även broccoli (6,50 kr / st) och vitkål (1,7 kg á 6,90 kr / kg = 11,73 kr).

Rotfrukter

Vidare köpte jag "Nötter med Russin" 200 gr för 19,98 kr. Innehållet är russin, mandel, paranötter, hasselnötter, valnötter och vegetabiliskolja. Serien med olika blandningar av nötter och frukt heter "SunDream" och producenten är Dutch Nut Group B.V.

Russin + Nötter

tisdag 19 februari 2008

Pepparbiff ångmarinerad på koriander med rotfrukter och kronärtskocka

Den färdiga pepparbiffen med rotfrukter tog ca sex minuter aktiv tid:

Tillagning av rotfrukter
Jag utgick från det rotfruktspaket jag bloggade om:

Många lägger ner mycket tid på att skära rotfrukterna i små kuber eller dyligt. Enklast är att ta en djupskål som man "spintar" ner dem i ovanför diskbänken. På så sätt är det enkelt, snabbt och minimerar disk. De ser mindre trevliga innan tillagning men ser faktiskt bättre spintade efter att de grillats jämfört med de konformistiska kuberna.

Bitarna rör vi ner lite rapsolja i och lägger dem sedan på en plåt i ugnen. En stenplatta (används annars för bl.a. pizza) är ett utmärkt alternativ. Jag lagar till rotfrukterna på ganska hög temperatur men det är en smaksak.

Pepparbiff ångmarinad på koriander
Jag tog bladstubben som blivit kvar av ett knippa koriander jag köpt och ätit. Detta lade jag bredvid de heta rotfrukterna. Pepparbiffen fick ligga på koriandern och ångmarineras i den.

Jag vill ha pepparbiffen blodig så den behövde inte vara inne länge. Annars, och då också, får man titta till koriandern så att den inte fattar eld. Sista minuterna lade jag in kronärtskockor jag köpt färdigt (samma märke jag redan bloggat om: drumsticks, kronärtskocka, mango och groddar).

Färska rotfrukter - SoppMix: Morötter, Purjolök, Rotselleri & Palsternacka

Det här paketet med purjolök, morötter, rotselleri och palsternacka köpte jag för 15,90 på Hemköp:

Jag tänker laga till dem i ugnen och ha till pepparbiff jämförbart med potatis. Förpackningen gav istället förslag på flera recept på soppor och liknande...

Klassisk grönsakssoppa
Den första receptet är på en enkel grönsakssoppa. Man skalar och skivor rotfrukterna och till det behöver man sedan: 2 msk olivolja, 1 liter kycklingbuljong och salt & peppar.

Grönsakerna fräser man i olivoljan några minuter utan att de får färg. Sedan häller man på buljongen och låter soppan koka på låg värme 15 minuter. Servera med bröd.

måndag 18 februari 2008

Äggsmörgås med Kaviar & Sparris på AXA balansbröd

Sparrisen grillades på galler i ugnen utan något i övrigt. Samtidigt kokades äggen. Jag tog ut båda att svalna och cirka 30 - 45 minuter senare gjorde jag äggsmörgåsarna:

Bra näring som jag tog med mig under en 8 - 12 km lång skogspromenad. Förutom äggsmörgåsarna tog jag lite olivolja och en drickyoghurt.

Vad är yoghurt?
Yoghurt är mjölk eller som syrats med levande yoghurtkultur. Yoghurtkulturen består av särskilda bakterier som omvandlar mjölksockret till mjölksyra men även andra ämnen.

Mer om yoghurt.

Vad är AXA balansbröd?
Axa balansbröd är ett mjukt bröd med lite mer fibrer (8% kostfiber). AXA kallar det för fibertoast och det bör gå att rosta om man vill det. Det är gjort bl.a. på vetemjöl, skurna rågkärnor, malt.

Produkter med dokumenterade produktspecifika fysiologiska påståenden . HP-info.nu. Branschorgan som godkänner hälsopåståenden på livsmedel.

söndag 17 februari 2008

Frunsch: Grillade räkor på spett med kumquats, mango och papaya

Ett spett med räkor som jag köpte färdigt. Det var tråkigt nog inte marinerat vilket jag trott. I förpackningen fanns förövrigt fyra eller fem spett varav flera hade hål i respektive plastförpackning. Det ställde till det när jag tinade dem i varmvatten och försämrade troligen dess kvalitet medan de var frysta.

Inte heller smakade räkorna särskilt bra ens för frysta sådana. Tråkigt nog kastade jag förpackningen så leverantören är ett mysterium.

Papaya finns mer information om här på bloggen. Kumquats har jag ätit hela veckan och det är de små citrusfrukterna i bilden. Man äter citrusfrukten hel med skal, fruktkött, frön...

lördag 16 februari 2008

Sun-Maid Tropical Triop Ananas Papay och Mango

Här har vi torkad frukt som jag köpte i en ICA-butik för 24,90 kr (200 g):

Det är ungefär lika mycket av ananas, papaya och mango.

Vad är papaya (Carica papaya)?
Livsmedelssverige menar att Papaya ursprungligen kom från Mexico. Papaya odlades också först så vitt man vet i Mexico och när spanjorerna nådde Sydamerika var odlingen spridd i hela mesoamerika.

World's Healthiest Foods berättar att papaya är rik på C-vitamin, folat, kalium, fiber, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin.


Från Köhler's Medizinal-Pflanzen av Franz Eugen Köhler (i public domain).

Ännu mer om papaya, mango m.m.
Carica papaya. Wikimedia commons. Fler bilder på papaya.
Treating Livestock with Medicinal Plants: Beneficial or Toxic? Carica papaya. Cornell University.
Carica papaya L. Caricaceae Papaya. James A. Duke, Handbook of Energy Crops via Purdue University.

torsdag 14 februari 2008

Mellanmål: Grillad ost, mango och smoothie gjord av morotsjuice och sojadryck

Ett mellanmål från idag:

I skålen har vi mango som jag köpte färdig skuren och fryst. Priset var 13,96 kr för 300 g på Willys. Den grillade osten är halloumi (250 g för 22,68 kr). Drycken är en smoothie gjord av färdig sojadryck och motorsjuice.

tisdag 12 februari 2008

Stekt halloumi med babyrödbetor, valnötter, kiwi och mango

Att steka halloumi tar ca 30 s per sida. Babyrödbetorna köpte jag frysta och lagade till i ugnen några minuter. Mangon var färdigskuren och fryst. Kiwi och valnötter tog naturligtvis heller just ingen tid.

Valnötter
Valnötter hör till de nyttigare nötterna. Studier har visat att de kan skydda hjärta och kärl. De är antiinflammatoriska och motverkar oxidation vilket kan minska risker för flera sjukdomar. Valnötter innehåller omega-3 fettsyror om än omega-3 med lägre näringsvärde än de som finns i fet fisk.

Valnötterna jag köpte var Axfoods lågprismärke Eldorade och kostade 39,39 kr för 400 g skalade nötter.

Pris för övrigt
225 gram skalad och skivad mango kostade 14,90 kr.
230 g babyrödbetor 17,95 kr
250 g halloumi 25,50 kr.

Babyrödbetorna var en nyhet från Findus:

söndag 10 februari 2008

Frukt, bär och en sesamfrökaka

Ett litet mellanmål. Konceptet med blandade frysta bär och frukter är intressant. ICA frukt & bär har emellertid en stor och några små nackdelar. Den stora är att den innehåller mycket hallon vars smak skärs sig mot särskilt mangon men egentligen all frukt. Vidare är mängden av melon och druvor mycket litet. I en förpackning finns ca 6 - 7 druvor och ca två små bitar melon.

ICA frukt & bär + sesamfrökaka

I ICA frukt & bär

  • Hallon 28%
  • Ananas 27%
  • Mango 27%
  • Grön melon 9%
  • Blå druvor 9%
  • Uppgifterna ovan som är tagna från förpackningen. Själv upplever jag att mängden av grön melon och blå druvor är lägre än 9% men det är lätt att missta sig på sådan här och man behöver mäta vilket jag inte gjort.

    lördag 9 februari 2008

    Kex, Ost & Frukt

    Ännu ett misslyckat foto så en förklaring av vad vi ser på tallriken fodras.

    Kex med frukt och ost

    Frukter: rambutan, mango & apelsin
    Frukterna i bilden är rambutan, mango och apelsin. Rambutan köpte jag på ICA Torgkassen i Uppsala för ett orimligt högt pris. Även litchi var riktigt dyrt där. Fortsättningsvis tänker jag inte handla frukt där någon mer gång.

    Rambutan är frukten som ser hårig ut. Den är nära släkt med litchi och de liknar varandra i smaken. Personligen föredrar jag litchi som är mycket prisvärd på Willys.

    Te: Yogi tea Green Chai
    Till det här mellanmålet drack jag Yogi tea Green Chai. Det innehåller kanel, grönt te (20%), pepparmynta, kardemumma, ingefära, kryddnejlika, svartpeppar, kanelextrakt och ingefärsolja.

    Kex med fullkorn
    Kexen är Dare grainsfirst whole grain crackers. De är gjorda bl.a. med fullkorn och frön från svarta och vita sesamfrön, hirs, senapsfrön, vallmöfrön rågvete, rågmjöl, veteflingor, havre, brunt rismjöl, kornflingor, sojaolja, havrefibrer, palmolja och rapsolja.

    Kexen innehåller inte transfetter och bara lite mättatfett (4,2 g / 100 g).

    Halloumi & Salami
    Salami kan man inte säga är nyttigt. Det är rött kött med mycket mättatfett. Dessutom har vi nitriter för att konservera som omvandlas till nitrosaminer i kroppen.

    Osten är halloumi stekt ca 30 sekunder på vardera sidan med mycket lite rapsolja.

    Relaterade recept
    Sallad: Stekt halloumi, mango, sockerärter, broccoli & haricots verts med pestosås. Tidigare recept med halloumi.
    Kynglingvingar med Litchi, Bladspenat & Romansallad. Ett recept med litchi. Här finns mer att läsa om denna ovanliga men mycket goda frukt.

    Mer om rambutan
    Rambutan. Sidorna 262 - 265 från "Fruits of warm climates."
    Rambutan är en hårig frukt med spännande smak. Nyfikenvital.
    Rambutan. Wikipedia.

    Dagens måltidsdryck - Verum Mango & Tranbär

    Till lunchen drack jag Verum Mango & Tranbär:

    Verum är en drickyoghurt med nyttiga probiotiska bakterier som stärker immunförsvaret. Verum finns även som fil och den är mer prisvärd. Bakterierna samlades in från gamla gårdsmejerier i sista stund.

    Verum.se. Reklam- och marknadsföringssida som kontrolleras av leverantören Norrmejerier.
    Verum hälsofil är en probiotisk fil med ordentligt av nyttiga bakterier.
    Verum Drickyoghurt Mango-tranbär. Information om Verum Mango & Tranbär på Norrmejerier.se.

    torsdag 7 februari 2008

    Blandade nötter i salladsmix

    När jag var och handla igår på Willys fanns några nya hyllor i mittgången. Där finns fem (eller sex) hyllor med ca 1,5 - 2 m hyllbredd med olika sorters nötter, mix med olika nötter, torkad frukt, kokos m.m. i plastförpackningen.

    Jag köpte en "Salladsmix 200 g" för 19,98 kr. Tråkigt nog försvann etiketten så jag är lite osäker exakt vad det är för nötter och frön. Men helt klart att där finns pumpafrön och solfrosfrön. De resterande två är ett mysterium...

    Blandade nötter för sallad

    onsdag 6 februari 2008

    Creative commons

    En anledning till att jag gjorde den här bloggen var att motivera mig att äta bättre mat. Ytterligare en anledning är att öva upp mig i fotografering.

    Bilder och foto på bloggen som jag tagit har alla följande creative commons licens:

    Creative Commons License

    Du kan mer eller mindre fritt använda bilderna för egna ändamål så länge erkännande ges och licensen är angiven. Erkännande kan ges med en länk enligt nedan.

    HTML: <a href="http://www.nyttigmiddag.com/">Foto: Hans Husman</a>
    Så här ser länken ut: Foto: Hans Husman

    Mer om vad som gäller för licensen finns att läsa här på creativecommons.org och i Wikipedia.

    Hamburgare med frukt och broccoli

    Dagens frunch. Färsk frukt: kiwi, litchi och honungsmelon. Litchi är inte någon av de mer välkända frukterna och jag beskrev den tidigare här: Kynglingvingar med Litchi, Bladspenat & Romansallad.

    Honungsmelon, kiwi & litchi

    Och hamburgare med broccoli:

    Hamburgare med broccoli

    Varje "hamburgare" har två hamburgare med romansallad och dressing mellan.

    måndag 4 februari 2008

    Kycklingvingar med bladspenat, solrosfrön, sockerärter, paprika & ost

    Här använde jag samma kycklingvingar som igår i Kynglingvingar med Litchi, Bladspenat & Romansallad:

    Salladen är "Findus Bladspenat, paprika & sockerärter med smakrik ost och solrosfrön". Vad det är för typ av ost framgår dåligt av förpackningen men det är något liknande feta. Hade det varit feta hade det dock stått så det är troligen vad som kallas för salladsost numera och är ost av "fetatyp" gjord av komjölk.

    söndag 3 februari 2008

    Efterrätt: Frysta Björnbär

    250 g frysta björnbär köpta för 11,90 kr:

    Björnbär

    Nyttigt med Mango

    Fryst tärnad mango har gjort det enkelt att använda mango. Mango är också en riktigt nyttig frukt. Här finns alla recept med mango från bloggen:

    Kynglingvingar med Litchi, Bladspenat & Romansallad

    "Guldfågeln Svenska Kycklingvingar" var inte kryddade så jag penslade dem med kycklingfond och strödde fryst "Findus Örtkryddor Provencale" (basilika, oregano, rosmarin, timjan och kyndel) över dem. Sista minuterna i ugnen när kycklingvingarna redan fått fin färg lade jag in "Willys bladspenat".

    Romansallad och Litchi
    Det hela serverade jag med romansallad och skalad lingzhi. Bredvid tallriken i bilden ligger en oskalad Litchi.

    Recept: Kycklingvingar med litchi, bladspenat och romansallad

    Litchi köptes på Willys och var inte alls farligt dyr. Ca 15 - 20 st som jag plockade kostade 17,50 kr. Litchi används i traditionell kinesisk läkekonst sedan länge och är Liksom många andra frukter rika på flera näringsämnen. Smaken är mycket tilltalande och ovanlig utan någon syra med en lätt sötma.

    Mer om litchi
    Litchi (Litchi chinensis). Nyfikenvital.
    Lychee. Fruits of warm climates.
    Lychee Fruit Facts.

    Måltidsdryck: Yogi Tea choco Aztec Spice
    Måltidsdryck idag liksom igår och dagen innan dess var Yogi Tea choco Aztec Spice. Om man gillar krydd är detta ett trevligt alternativ. Choco innehåller 60% kakaoskal rik i hög mängd på de nyttiga antioxidanterna som finns i mörk choklad. Annat i teet är bl.a. ingefära, vanilj, lakris, kryddnejliga.

    Yogi tea säljs i hälsokostbutiker, på nätet och i många livsmedelsbutiker.

    Om risker med lakrits

    Notera att lakrits inte är helt ofarligt:

    Barnet får lägre IQ av lakrits under graviditeten

    lördag 2 februari 2008

    Drumsticks med Kronärtskockor, Mango & Groddar

    Här har vi gårdagens frunch och jag åt precis samma sak till lunch och middag:

    Kyckling med kronärtskockor, groddmix och mango

    Kycklingen är "GuldFågeln Chicken Drumsticks Färdiggrillade kycklingben, Barbecuekryddade" som tar 20 - 30 minuter i ugnen. Sista minuterna slog jag om ugnen till grill och lade in "Findus Kronärtskockor" tillsammans med kycklinglåren så att de fick lagom färg. Findus Kronärtskockor är en ny produkt med 200 g djupfrysta men färdiga kronärtskockor.

    Olivolja, Mango, Groddmix och Apelsiner
    Tillsammans med kronärtskockorna lade jag Grogården Groddmix med alfalfagroddar, linsgroddar, rädisgroddar och böngroddar. Det är viktigt att få i sig fett och rätt fett så jag hällde rikligt med olivolja över kronärtskockorna. Olivoljan var Willys Olivolja vilken är samma som Hemköp Olivolja. Den håller hög kvalitet, har den härligt lätt bittra smaken som indikerar rikligt av de nyttiga antoxidanterna och är prisvärd.

    På andra sidan av tallriken serverade jag mango. Den färdigskurna och frysta mangon som säljs både hos Willys, ICA och Hemköp var den jag valde. Just den här gången Hemköp Nyttiga Mango. Några apelsiner blev efterrätt.

    fredag 1 februari 2008

    Yakitori med groddar och physalis

    Här har vi middagen igår där jag gjorde slut på yakitorin. Sista minuterna i ugnen lade jag ner groddmix. Det hela serverades med physalis:

    Yakitori med groddmix och physalis

    Det är samma ugnsfärdiga yakitori och groddmix som jag åt till frunch och lunch igår:

    Mer om physalis
    Physalis brukar kallas "kapkrusbär" eftersom de odlades längst skeppsrutterna, som Godahoppsudden (Cape of Good Hope), för att använda som medel mot skörbjugg. Frukten är dock inte släkt med krusbär. Den är rik på karotener, C-vitamin och flera B-vitaminer.

    Mer om Physalis peruviana i Plants for A Future (Pfaf.org).

    Yakitori med mango & paprika

    Sen lunch igår blev yakitori med mango och paprika. Paprikan lade jag ner sista minuterna tillsammans med yakitorin i ugnen.

    Yakitori med mango & paprika

    Det hela tog mindre än två minuter oräknat tid i ugnen med. Mangon var tärnad och klar och yakitorin bara att lägga i ugnen:

    • Gourmet Food Yakitori Kycklingspett i söt sojasås
    • Hemköp Nyttiga Mango

    Det är samma färdiga Yakitori som jag hade till frunch igår Yakitori med groddmix sockerärter, broccoli & haricots verts.